TOP

 WABP-Triasplein in Drielanden

DEELNAME


Voor deelname is de

minimum leeftijd 18 jaar


TIP
_________________________


Stel voor deze
WhatsApp-groep een
aparte signaaltoon in


VIDEO VERDACHT GEDRAG













HUISREGELS

__________________________________________


  1. Deelnemers dienen minimaal de leeftijd van 18 jaar te hebben;
  2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de wijk Drielanden in Harderwijk (uitzonderingen in overleg met de beheerder);
  3. Deze WhatsApp-groep is een burgerinitiatief. De politie komt dus alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt en maakt geen onderdeel uit van onze groep;
  4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
  5. De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s;
  6. In principe gaan we er vanuit dat de berichtgever ook de politie heeft gebeld! Voorkom een regen van 112 meldingen;
  7. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
  8. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
  9. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
  10. Het is dus raadzaam om deze BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken. Gebruik deze WhatsApp-groep dus alleen waar het voor bedoeld is en NIET voor onderling contact/privéberichten.
  11. Verstuur tijdens of na een melding geen "duimpjes", "smilies" of andere niet relevante berichten. We begrijpen de goedbedoelde gedachte erachter, maar het zorgt voor onnodige berichten waardoor mensen afhaken of belangrijke berichten missen. Dus heb je iets gelezen dan hoef je dat niet te bevestigen, dit om irritatie te voorkomen.
  1. De volgende zaken zijn niet toegestaan
  • Verloren en/of gevonden voorwerpen;
  • Weggelopen/aangetroffen huisdieren;
  • Smilies als reactie op berichten (worden als storend ervaren!);
  • Burgernetberichten (dat doet uitsluitend de beheerder op verzoek van de politie, b.v. als het jouw gebied betreft);
  • Inbraken en poging van inbraken waarbij geen dader(s) in beeld zijn, horen niet thuis in de Whatsapp-groep;
  1. Het niet houden aan deze afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep.


In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslist de beheerder

in eventuele samenspraak met de politie en Gemeente.


CONTACT MET DE WIJKAGENTEN

__________________________________________


Het is NIET de bedoeling om rechtstreeks contact op te nemen met de wijkagent.

De wijkagent stelt dit NIET op prijs en kijkt eventueel mee in de WhatsApp-groepen voor andere doeleinden. U wordt verzocht contact met hen op te nemen via het landelijk telefoonnummer 0900 - 88 44.


MEER TIPS

__________________________________________


Er zijn veel ergernissen in buurtpreventie WhatsApp-groepen die makkelijk te voorkomen zijn. Een paar (ervarings)deskundigen zetten een paar regels voor een goed appcontact op een rij.


1. Stuur alleen berichten die voor de hele groep zijn

Houd persoonlijke dingen voor jezelf. Andere mensen hebben geen boodschap aan jouw privézaken. "Goed dat men uitkijkt naar een insluiper” maar dan melden “dat je ook je fiets maar op slot moet zetten”, vind ik niet relevant.


2. Houd je aan het onderwerp van de groep

Het onderwerp van een buurtpreventie WhatsApp-groep is de veiligheid in de buurt.

"Een dankjewel aan je buurvrouw”, is ook niet relevant! Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten.


3. Houd het zakelijk

Socioloog Peter Achterberg van de Universiteit van Tilburg zegt hierover: "In WhatsApp-groepen gaan mensen zich al snel anders gedragen dan in het normale sociale leven. De moraal is losser. Aan de andere kant kunnen grapjes snel verkeerd opgevat worden. Het is dus oppassen op wat je zegt, anders zou je er in het echte leven nog wel eens mee geconfronteerd kunnen worden."


Denk eraan dat bellen via 0900-88 44 een lagere prioriteit heeft en worden vaak niet direct aan de politie op straat uitgegeven.

Bedenk de noodzaak van uw bericht, berichten laat op de avond maken veel mensen wakker. Stuur alleen berichten die voor de hele groep/wijk bedoeld zijn.

Het melden van zaken die afgelopen nacht/dag hebben plaats gevonden hebben geen enkele meerwaarde.


4. Stop met smilies sturen

Smilies zijn soms handig om emoties uit te drukken en gewoon leuk voor de lol. Een buurtpreventie-groepsapp is hier niet de juiste plek voor. Als je het alleen kan zeggen met emoticons, zeg het dan niet.


5. Druk niet te snel op enter

Verhalen die in delen doorkomen zijn niet fijn om te lezen. Ook is de kans groter om spelfouten te maken als je te snel op enter drukt. Fouten moeten weer verbeterd worden, wat meer overbodige berichten betekent.


Welkom   Nieuws   Informatie   Deelname   Aanmelden